Freelance 2.0

De Trend: van vast naar interim

Door de Corona periode en daarnaast de nog steeds overspannen arbeidsmarkt is er de afgelopen tijd een trend ontstaan waarbij de behoefte aan interim oplossingen voor het vervullen van vacatures een vlucht heeft genomen. Voornamelijk in de maakindustrie, zorg, FMCG, private banking en audit is er veel vraag naar nieuw talent. Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat bedrijven specifiek op zoek zijn naar talent dat het interne gebrek aan technische vaardigheden kan opvangen. Daarnaast is er een duidelijke verschuiving te zien in de gezochte vaardigheden van kandidaten.

Waarom dan deze verschuiving van vast naar interim? Wendbaarheid, creativiteit en communicatie zijn belangrijker geworden omdat deze bijdragen aan de veerkrachtigheid en flexibiliteit van werknemers. Deze karaktereigenschappen zijn extra waardevol tijdens uitdagende tijden. (Ervaren) interimmers hebben deze eigenschappen beschikbaar omdat ze bewust gekozen hebben voor het zelfstandig ondernemerschap. Tot slot is het van belang voor bedrijven dat kandidaten met minimale training snel inzetbaar zijn.

Freelance: autonomie en flexibiliteit

De trend is dus al een tijdje zichtbaar dat steeds meer werknemers de switch maken naar het zelfstandig ondernemerschap (7 op de 10 professionals). Een gedeelte komt voort uit de nieuwe generatie (zie ook: https://vitalyq.nl/recruitment-generatie-z/)die veel meer op zoek zijn naar autonomie en flexibiliteit en de ‘oudere’ generatie ziet wat er mogelijk is en gaat hierin mee. Daarnaast hebben veel werknemers tijdens de Corona pandemie de switch on hold gezet in verband met de vele onzekerheden. In de tussentijd hebben ze voor zichzelf hun carrière onder de loep genomen en de weer aantrekkende arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat de ruimte er is om nu makkelijker die keuze te maken. Een derde groep zijn de werknemers die hun baan verliezen en van daaruit de keuze maken om als freelancer verder te gaan.

Midlancer worden

Een andere trend op de markt wat hierdoor ontstaat is de Midlance constructie wat we scharen onder Freelance 2.0. Een grote groep (jongere) werknemers durven niet de stap te nemen om over te gaan van loondienst naar freelance. De thuissituatie leent zich er niet voor om risico’s te nemen of ze durven dit zelfstandig ondernemerschap met daarbij jezelf moeten verkopen aan potentiële klanten, nog niet aan.
Midlance® is een merknaam voor een bepaald samenwerkings- en beloningsmodel dat het midden houdt tussen een regulier vast dienstverband en freelance. Men heeft een vast dienstverband voor onbepaalde tijd. De beloning bestaat uit een vast basissalaris en vaste secundaire arbeidsvoorwaarden.
Naast nieuwe bureaus die deze constructie aanbieden zie je op de arbeidsmarkt ook de ontwikkeling ontstaan dat huidige wervingsbureaus de Midlance constructie nu ook veelvuldig gaan aanbieden. Een best makkelijk verdienmodel.
De midlancer heeft het stukje ‘vrijheid’ om bij veel verschillende bedrijven in de keuken te kunnen kijken, datgene te doen wat men echt leuk vindt en vrij te nemen wanneer men dat wil. Daarbij krijgt men gemiddeld 70% van het uurtarief uitbetaald. Voor de overige 30% krijgt men opdrachtgevers aangeleverd, geen gedoe met administratie, een loondienstconstructie en een organisatie waarop men kan terugvallen. Het nadeel is dan naast het lagere uurtarief het risico dat men een enkele keer een opdracht wat niet past kan weigeren maar daarna zal men toch echt moeten doen wat men krijgt opgedragen.

Fluctuerende markt

De markt fluctueert. Vraag en aanbod is niet altijd gelijk aan elkaar. Je ziet daarom ook wel dat veel freelancers met elkaar een samenwerking aangaan om zo voor meer zekerheid te zorgen. Ze kunnen een bredere markt bedienen maar ook als vangnet voor elkaar fungeren bij bijvoorbeeld ziekte of als er een tijdelijke piek in werkzaamheden is.

De voorspelling is dat de komende jaren nog steeds een krappe arbeidsmarkt wordt voorzien waardoor er voor freelancers voldoende mogelijkheden blijven om op deze manier te werken. Het is voor deze groep wel belangrijk om zich zodanig te ontwikkelen waarbij ze zich gaan of blijven onderscheiden van de rest en zorgen voor een goede financiële buffer om zich zo voor te bereiden op mogelijke mindere tijden.

Bronnen: CHRO ‘Arbeidsmarkt trekt weer aan!’
CBS ‘Spanning arbeidsmarkt onveranderd hoog’
Robert Half ‘Nieuws en onderzoek’